Poznaj ulubione smaki Jane Austen!
Kester Spach/You Tube Screenshot

Poznaj ulubione smaki Jane Austen!

  • Dodał: Marta Wolf
  • Data publikacji: 18.05.2021, 17:00

Zetrzyj ser, dodaj do niego jajko, łyżeczkę musztardy i odrobinę masła - radzi Martha Lloyd - bliska przyjaciółka Jane Austen, w swoim przepisie na ulubione tosty pisarki. Książka domowa, jej autorstwa, pozwala zanurzyć się w autentycznych smakach z życia artystki odpowiedzialnej za Dumę i uprzedzenie czy Rozważną i romantyczną

 

Kobiety zostały przyjaciółkami w 1789 roku. To właśnie wtedy Lloyd zaczęła zbierać przepisy do książki, aż do 1830 roku. Zapewne przychodziło jej to z łatwością, a my możemy być pewni, że potrawy są autentyczne, ponieważ mieszkała z Austen, jej siostrą Cassandrą i ich matką - także Cassandrą - w domku w Chawton w Hampshire, gdzie Jane pisała, poprawiała i publikowała wszystkie swoje powieści. Chociaż obserwatorka życie angielskiej klasy wyższej była dziesięć lat młodsza od Marthy, traktowała ją jak drugą siostrę i bratnią duszę.

 

Odręczna książka w całej swojej krasie - poplamiona i rozpadająca się - ma zostać wydana po raz pierwszy w kolorowym faksymile, dając czytelnikom nowe spojrzenie na domowe życie Austen. Wydawnictwo Bodleian Library publikuje go w czerwcu pod tytułem Martha Lloyd's Household Book. Chociaż część tekstów ujrzała światło dzienne w latach 70. XX wieku, jest to pierwsza dokładna reprodukcja wykonana ręcznie, której poplamione strony dają wgląd w XIX-wieczną kuchnię. Redaktor Książki domowej - Julienne Gehrer - określa zbiór jako Google z XVIII-wiecznego gospodarstwa domowego. Jak twierdzi:

 

Jeśli przeczytasz każdy przepis, zobaczysz, że składniki pochodzą z całego świata, ale zdecydowana większość została wyhodowana lub pozyskiwana lokalnie: jajka, śmietana, masło, wieprzowina, drób, baranina, wołowina, dziczyzna. Owoce pochodziły z pobliskiego sadu lub z krzewów owocowych. Warzywa i zioła pochodziły z przydomowego ogródka. Dzisiaj, jeśli będziesz intensywnie gotować z książki Marthy, wykonasz dobrą robotę, wspierając lokalne rolnictwo.


Co ciekawe, w książce znajdziemy również przepis na białą zupę, o której wspomina pan Bingley w Dumie i uprzedzeniu. Gehrer uważa, że ​​ten przepis prawdopodobnie jest ulubionym daniem autorki.

Źródło: The Guardian